Vår passion för
kaffe svalnar aldrig

En ekologisk kafferesa

Allt börjar på plantagen där vi noggrant letar upp vilket kaffe med högst kvalité och som passar vår smakprofil. Genom att göra resor och se hur allt går till på plats skapas relationer och unika kunskapsutbyten. Vi köper endast bönor som vi vet är framodlade under schysta villkor. Väl på plats i rosteriet testas bönorna. Hur ska de malas, blandas och rostas för att få fram den bästa smaken? Ska det vara fyllig kropp eller en märkbar syra? Kaffe är ett levande konst- och hantverk. Vi är kafferosterier som kan erbjuda dubbelcertifierat kaffe i vårt sortiment, det vill säga både Krav- och Fairtrademärkt. Allt det här tillsammans är det vi kallar en ekologisk kafferesa.

Rosteriet

När bönderna i ursprungslandet gjort sitt bästa för att säkerställa att kaffet vi köpt hem är av bästa kvalité är det vår tur att med vår kunskap och vårt hantverk rosta kaffet till perfektion. Varje ursprung kommer med sin speciella karaktär på bönan och vi måste ta hänsyn till varje unik smak vid rostning. Många pratar om att kaffet ska vara mörkt eller att kaffet ska vara ljust. Färgen på bönan har ingen betydelse, varje kaffe kräver sin tid, sin färg och sin temperatur för att smaken ska blir optimal, det har vi lärt oss efter över 125 år bakom rostmaskinen. När vi rostar fram våra blandningar, som ofta innehåller flera sorters bönor från olika ursprung, rostar vi varje unika böna för sig och blandar kaffet i efterhand.

Hållbarhet

I kaffebranschen precis som i alla andra branscher måste vi tänka hållbarhet. Under 2012 härstammade 40 procent av den globala produktionen från källor som certifierats eller kontrollerats för att hålla måtten inom hållbar produktion. Vi är noga med att välja kaffebönor som växer på farmer som brukar jorden på ett så miljövänligt sätt det går. Vi köper bara handplockade Arabica kaffebönor av högsta kvalitet. Företrädesvis från mindre gårdar som arbetar med ett starkt fokus på detaljer och en passion för att förbättra sin produkt. Lika barn leka bäst som du vet. Kaffeodlare blir allt bättre på att förbättra processer och metoder för att producera högre kvalitet på kaffet. Det är viktigt för oss att undvika alltför många köpmän mellan jordbruk och rostning så att ett högre värde går tillbaka till gården. Detta ger en rättvisare handel. Det ger också gården en hållbar produkt och en identitet att vara stolt över.

Vi väljer våra bönor för kvalitet, renhet, hållbarhet och spårbarhet. Vi köper bara färsk, säsongsbetonade skörd. Det är en av våra principer för att minnas värdekedjan från böna till kopp. Vi tror på en stark koppling mellan jordbrukare, kaffebrännare, barista och våra kunder. Det är vårt ansvar att dela med oss av kunskap om kaffe och att värdesätta alla människor vi arbetar med.

Passion, kunskap & produktion

Hos Bergstrands Kafferosteri finns allt under samma tak – både lager och produktion. I det toppmoderna rosteriet kombineras det bästa av gamla traditioner med den senaste tekniken. Här väljer vi noga mellan olika sorters råkaffe och provar oss fram till de bästa smakerna. För kaffe är ett hantverk – utan passion och kunskap hade vi aldrig kommit dit vi är idag. Vi har ett brett sortiment av specialkaffe, och vår vision är att koppen ska smaka lika bra varje dag. Du hittar vårt kaffe hos de baristas, krögare och butiker som bara nöjer sig med den allra bästa kvaliteten.

Certifieringar

Rainforest

Rainforest Alliance

Fokus på socialt ansvar och miljö. Skyddar ekosystem och de människor, vilda djur och växter som är beroende av dem.

Ladda ner PDF
Läs mer på ra.org

eu

EU-lövet

Minst 95% av ingredienserna ska vara ekologiska. EU:s officiella miljömärkning.

Läs mer

FM_RGB

Fairtrade

Etisk och social märkning. Skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att för förbättra sina levnadsvillkor.

Läs mer

FSSC 22000

Globalt kvalitetsledningssystem för livsmedelssäkerhet som säkerställer processer och rutiner i den dagliga verksamheten.

Läs mer