Bergstrands te

Allt riktigt te kommer från en busktyp som heter Camelia Sinensis. Som du säkert vet finns det te i många olika färger och nyanser. Det är hur man preparerar och hanterar bladen från tebusken som avgör vilken färg teet får. Svart te har under lång tid varit mest populärt i Sverige men på senare tid har vi upptäckt andra sorter och tagit dem till våra te-älskande hjärtan. Vilka skillnader finns det mellan de olika tesorterna?

Svart

Svart te, vilket är det vi dricker mest i västvärlden, kallas i Asien för rött te. Detta på grund av den röda färgen som teet får efter bryggning. Svart te är den sort som är mest lämplig för smaksättning. En tesort som vi alla känner till är Earl Grey, som är svart te smaksatt med aromatiska oljor från citrusfrukten bergamott.

Se våra svarta teer

Grönt

Grönt te är det som dricks mest i Japan och Kina. De gröna bladen oxiderar inte utan de torkas direkt efter skörd, vilket gör att det bevarar många av sina hälsosamma ämnen, till exempel antioxidanter och vitamin C. Grönt te bör förvaras svalt, torrt och mörkt i burkar som går att stänga ordentligt och aldrig nära andra livsmedel som kan göra att teet förlorar sin fina arom.

Se våra gröna teer

Oolong

När man ska framställa oolong-te måste man utrusta sig själv med stort tålamod. De gröna bladen läggs ut på stora dukar för att torka i solskenet. Sedan påbörjas en lätt oxideringsprocess. Oxideringen avbryts sedan innan tebladet har blivit helt svart och fortfarande har en grön kärna. Slutresultatet blir som ett mellanting mellan svart och grönt te.

Se våra Oolong-teer

Vitt

För att få vitt te plockar man endast de vita tebladsknopparna och de små späda, silverfärgade bladskotten. De fina skotten plockas förhand under våren och torkas sedan genast varsamt. Det vita teets utsökta smak och tebladens nästan ömtåliga utseende gör att teet uppfattas som extra elegant, och det är mycket riktigt ett exklusivt te som är mycket eftertraktat bland tekännare.

Se våra vita teer

Rooibos

Rött te kommer inte från den vanliga te-busken utan från Rooibousken, en perennbuske som växer i Cedarberg Mountains i Sydafrika. Rött te får sin färg då det grävs ner i marken och det oxiderar. Det innehåller inget koffein och passar utmärkt som kvällste för den som har svårt att somna. Det kan även vara ett bra alternativ för gravida och barn som vill dricka ett gott te men bör undvika koffein.

Se våra rooibos-teer

te

Lösvikt te – några utvalda Se hela vårt lösviktssortiment