Så får du en perfekt kopp kaffe

Hur gör man den perfekta koppen kaffe? Vi frågade vår samarbetspartner Thomas Myrén på Bergstrands kafferosteri i Göteborg. Han kan titulera sig ”kafferostare, fjärde generationen”. Här är tipsen, med Thomas egna ord:

”Det senaste decenniet har mycket hänt på kaffemarknaden. Europa har öppnat upp för enkel import av både egna varumärken och billiga varumärken, vilket har inneburit att konkurrensen har förändrats. På kaffemarknaden konkurrerar väldigt bra kvalitetskaffe med väldigt dåligt kaffe.

thomasbonor

Pris och kvalitet går oftast hand i hand. Vill man köpa något väldigt speciellt kan man få betala mycket för att få en bra historia om sitt kaffe.

Att köpa hela kaffebönor är roligt. Utbudet av smaker och aromer blir större och det luktar ju så gott när man maler kaffet. Hela bönor håller kvar aromer bättre än malet kaffe, då man maler kaffe blir det fler och mer ytor ur vilken aromerna kan slippa ut. Nymalet kaffe bör vila någon eller några timmar för att övertryck i kaffet skall slippa ut och vattnet ska få möjlighet att tränga in och sno åt sig av alla goda smaker.

Malet kaffe bör konsumeras inom en vecka efter att det malts eller att den förpackning man köpt det i öppnats. Ju tätare man kan hålla förpackningen desto längre håller kaffet. Det blir inte hälsovådligt med tiden men fräschhet och smaker försvinner.

De viktigaste parametrarna för gott kaffe är:

– Ditt favoritkaffe.

– Fräscht kallt vatten vilket upphettas till 92–96 rader Celsius.

– 65 gram kaffe per liter vatten.

– Ren utrustning (kaffebryggare).

Kaffebryggare:

För att kolla sin elektriska kaffebryggare finns det enkla tester att göra:

• Prova att brygga rent vatten genom kaffebryggare och filterhållare utan kaffe och filter. Lukta och smaka på det som kommer ut. Runt 98 procent i kaffekoppen är vatten. Smakar det dåligt smakar det bryggda kaffet dåligt.

• Många billiga varianter av kaffebryggare klarar inte av att hetta upp vattnet till rätt temperatur. Dosera upp kaffe till en viss mängd koppar kaffe i filterhållaren som placeras ovanpå kaffekannan. Koka upp kallt vatten till lika många koppar i en kastrull. Häll långsamt det nyss kokande vattnet över kaffet i filtret (det skall ta runt 5 minuter att brygga en liter kaffe). Smaka på detta.

Pressbryggare:

Att brygga kaffe i en pressbryggare är trevligt och enkelt samt säkrar kvaliteten på bryggningen. Rätt mängd kaffe i en malning vilken är lite grövre än vanligt bryggkaffe, plus nyss kokande vatten är viktigt, samt att röra om i bryggaren efter man hällt vattnet i bryggaren. Vänta 4–5 minuter efter det och tryck sedan ner filtret. Njut!!

Pressbryggning liknar på sätt och vis att koka kaffe. Skillnaden är att i kokkaffe brygger man i kannan, samt att sumpen sjunker ner av sig själv till botten på kannan. Det är lämpligt med grovmalet kaffe när man kokar kaffe.

Espressobryggning

Skiljer sig från övriga bryggmetoder framför allt för att man brygger under tryck. Det upphettade vattnet pressas genom det finmalda kaffet under runt 9 bars tryck. Vad som är viktigt med espresso är att kaffet är nymalet och i rätt malningsgrad. Detta behövs för att espressobryggarens tryck är högre än trycket i de nymalda kaffebönorna, vilket resulterar att vattnet vinner över kaffet och tränger in i porerna och får med sig alla goda aromer.

Espressobryggaren är således viktig, så köp ingen billig elektrisk variant utan kosta på er lite. Det får man igen i smak och hållbarhet. Annars, använd en enkel Mokabryggare, den får man mer nytta av än en dålig elektrisk maskin. Sin Mokabryggare får man lära känna lite så att man reglerar temperaturer rätt på plattan.

Espresso-bryggningsregler:

Rätt inställd kvarn så det tar 20–25 sekunder att brygga en kopp espresso.

7 gram nymalet kaffe per kopp om 2–3 centiliter.

Rätt tryck i maskinen, cirka 9 bar på vattnet som träffar kaffet.

Rätt temperatur 90–95 grader Celsius.”

Share your thoughts