Emil Bergstrand entreprenören från Kungsbacka

Idag är det enkelt att se tillbaka till en tid då allt var möjligt, handeln ökade och med den kom vinsterna till den som vågade. Riktigt så enkelt var det nog ändå inte…

Emil Bergstrand föddes i Kungsbacka och var son till en garvare. På den tiden var Kungsbacka staden centrum för hela norra Halland och man kan tänka sig att affären gick ganska bra för Emils far. Han fick i alla fall gå i skola, lära sig läsa och räkna. Det kanske var detta som gjorde att Emil fick upp ögonen för Göteborg i norr och senare världen bortom havet.

emilkatalog

Vid femton års ålder flyttade Emil till Göteborg där han tog anställning. Han måste ha fått med sig något då han en dag slog sig ihop med en ung herr Bergman och satsade pengar på en skeppslast från Sydamerika. Satsningen blev lyckad och de startade ett handelshus år 1891 med fokus på kolonialvaror så som bland annat kaffe, te och bomull. Detta var fortfarande ett stort risktagande och långt ifrån trygga investeringar, samtidigt fanns det enorma förtjänster att hämta när en last väl landades.
Vi vet inte så mycket om Emil Bergstrands och Bergmans relation mer en att de gick skilda vägar och att Emil köpte ut sin dåvarande partner.Tyvärr finns det inte så mycket kvar från hans tid annat än en och annan kassabok och några aktiebrev, men bara det är en unik story i sig. Dokument har försvunnit på vägen, dock lever han kvar i bolagsnamnet, Bergman och Bergstrands AB.

Tack och lov lever Emils ättlingar vidare och kan genom hörsägen berätta om tiden som var Emils. Klart är att det måste ha varit en spännande tid; varvs och tillverkningsindustrins framväxt tillsammans med handelshusens sprudlande verksamheter gjorde Göteborg till en viktig ort på frammarsch i Sverige.

Dock visade det sig att Emil hade sinne för annat än bara affärer och han vidareutvecklade företaget mot vad det är idag genom 1934 års förvärv av en rostmaskin från Tyskland. Snabbt förändrades kaffevanorna och allt fler rosterier slog upp sina dörrar överallt i Sverige. Som mest fanns det tre rosterier i samma byggnad i magasinskvarteret nere vid nuvarandeGöteborgsOperan. Emil var en sann kaffeman och hade en mycket sträng filosofi kring vilka kvalitéer som skulle handlas in. Redan då sattes ramen för Bergstrands höga kvalité och kunskap. För honom var kaffe inte endast ett sätt att tjäna pengar, utan hade blivit till en livsstil direkt kopplad till hans person och stolthet. Nästa fredag får vi höra historien om Pontus Myrén, ingenjören från Klädesholmen.