TOG MED MIG ROM HEM!

I helgen befann jag mig i fantastiska Rom. Det blev en hel del god mat toppat med ännu godare viner, givetvis aktiviteter i kulturella och historiska former, promenader i lummiga bakgator och självklart en massa italienskt kaffe, likt den lilla böna jag är! Jag tror aldrig mitt kaffeintag varit så stort på så få dagar. Jag är nästan lite stolt över mig själv som på svensk mark endast håller mig till svart kaffe med en skvätt mjölk. Men italienarna fick mig på helt andra banor! Det började redan tidigt på morgonen med en kopp klassisk italiensk espresso, någon timme senare en cappuccino med nybakad brioche och som på kvällarna byttes ut mot en(möjligen två) caffè corretto.

Innan avfärd hade gjort min läxa och researchat upp de mest fantastiska kaffehak. Gärna lokaliserade en bit utanför stan där den typiska italienaren lite nonchalant shottade i sig sin rykande espresso. En stor favorit som definitivt inte gjorde mig besviken var Sant’ Eustachio Il Caffè, lokaliserat i hjärtat av Rom, granne med den Italienska Senaten. Ett lokalt mikrorosteri med anrik historia från tidigt 30-tal. Här har de verkligen bevarat den typiska kaffekulturen från förr. Att beställa och betala sin kaffe på ena sidan bardisken för att sedan armbåga sig fram genom det populära cafét till andra sidan änden, att vara den enda blonda på en yta om 20 kvm med ett dussin artiga italienare gjorde möjligen saken lite lättare… Här serverades perfekt kaffe i alla dess former, välklädda herrar stod bakom maskinerna och jag har få gånger bevittnat en sådan skicklighet bakom maskinerna. Baristorna har uppenbarligen varit med ett bra tag och deras passion och kärlek för kaffet var svår att undgå. Lägg Sant’ Eustachio Il Caffé på minnet om ni har vägarna förbi Rom!

 

/Fannie Myrén
5e generations böna

Share your thoughts