En noggrann process

Efter skörd läggs kaffebären i stora vattenbad där de sorteras. Medan de saftiga och mogna bären sjunker till botten flyter de omogna och defekta bären upp till ytan och sorteras bort. Med hjälp av en cylinderformad vattenfylld maskin pressas skal och fruktköttet bort från bönan. Därefter åker bönorna vidare till en bassäng fylld med vatten för att fermentera bort det kvarstående sockerlag som omger bönan, även kallat mucilaget. Fermenteringstiden varierar beroende på temperatur, tjocklek på sockerlaget och nedbrytning av enzymer. Tumregel upp till ca 24 – 36 timmar, en noggrann fermenteringsprocess då kaffet lätt kan suga upp sura och oönskade smaker. När sockerlaget fermenterats bort tvättas bönorna i rent vatten och placeras sedan ut i solen för att torka. Bönorna vänds flera gånger för att få en jämn torkad yta. En del bönder placerar ut bönorna på ett luftigt bord för att låta luften cirkulera runt bönorna vilket hjälper till en jämnare torkning.

torkad_process

24843258_l

tvattad_process

Share your thoughts